FAMILJEFAMN

"Mitt barn lyssnar inte på mig!"

Föreställ dig att du har haft en lång dag. Du är helt slut. Precis när du satt dig i soffan med en kopp kaffe i handen då ringer chefen.

"Du sa att du skulle skicka rapporten idag men det har du inte gjort. Gå och gör det nu!"

Du svarar: "Jag vet men jag har har fått gjort massor idag på ett annat projekt där jag låg efter, det har varit en riktigt lång dag för mig, jag behöver lite mer tid." (Du låter verkligen trött på rösten.)

Chefen svarar dig, "Jag behöver den nu! Du lyssnar aldrig på vad jag säger!"
------


Hur skulle detta landa hos dig? Jag vet att jag skulle bli irriterad, skulle inte känna mig respekterad, värdefull eller lyssnad på utan snarare osedd och ouppskattad. Och jag skulle verkligen inte vara sugen på att starta igång datorn och arbeta klart.

Föreställ dig nu om din chef istället sagt: "Hej, du jag vet...

Continue Reading...

När vi "tappar det" och höjer rösten...

Att tappa tålamodet, höja rösten och ryta ifrån.

Ofta fastnar vi i frågan:

"Hur ska jag göra för att inte höja rösten när mitt barn/tonåring________?
Exempelvis: 
Vägrar borsta tänderna, gå och lägga sig trots att klockan är mycket och istället stimmar runt.
Väljer att spela spel halva natten istället för att göra läxorna hen lovat.

Eller vad som händer när ditt tålamod tar slut. Detta är en vanlig fråga och fundering när jag coachar föräldrar och vuxna i en familj. Istället för att fundera på "Hur skall jag göra för att inte höja rösten när mitt barn/tonåring _______?" Bör vi fråga oss själva "Stigen som ledde hit, till denna plats där jag höjer rösten till mitt barn för att hen vägrade gå och...

Continue Reading...

Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte.

föräldraskap ledarskap Apr 29, 2022

Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte. Kan du känna igen dig i det? Då är du inte ensam. Varför tar det emot så mycket, varför drar vi oss från att göra vissa saker, skjuter det till nästa dag och hittar på ursäkter? Då är det lätt att bli besviken på sig själv, känna sig misslyckad och uppgiven. Jag vill gärna förklara varför du känner så och ge dig kraften och modet att börja göra det du vill.


Fyll i meningen "Det är svårt för mig att….."

Kanske har du svårt för att säga nej, prata inför andra, stå på dig och stå upp för dig själv, ta betalt för arbetet du gör, känna dig nöjd med det du presterar...osv. 


Det som är viktigt att förstå, är att allt det vi har svårt...

Continue Reading...

När barn och unga ljuger

föräldraskap tonår Apr 25, 2022

"Det var inte jag som pajade tornet! Det föll bara!" 

De flesta vuxna som har barn omkring sig har upplevt detta, att barn inte vill kännas vid utan istället ljuger. 

Här behöver vi ta bort känslan av skuld och skam och försöka nå fram till vårt barn. Vi börjar med att bekräfta känslan.

"Ok, men OM någon välte och pajade tornet som lillebror byggt upp, då skulle jag förstå. Att ha en lillebror är jobbigt ibland. Att behöva dela med sig av saker är ofta jobbigt.

OM det vältes, skulle jag bli upprörd men jag skulle först av allt erbjuda en kram och jag skulle försöka förstå vad som hade hänt och försöka hjälpa till.

Om du vill ha en kram, så skulle jag verkligen tycka om att få ge dig en. "

 

"Japp jag har gjort all läxa"

Även i detta exempel behöver vi ta bort...

Continue Reading...

"Hur kom du på att...." - så bygger vi självkänsla - hos våra barn och medarbetare

föräldraskap ledarskap Feb 14, 2022

"Hur kom du på att slutföra projektet på det sättet?" 

Hur kom du på att...

- sätta klossarna på varandra så högt?

- starta uppsatsen på det viset? 

 - ordna konferensen på detta sätt?

- slå den passningen dit i det läget?

- använda alla färgkritorna såhär?"

 

Jag pratar ofta om vikten av att vara nyfiken. När vi har nyfikenheten med oss underlättas vår vardag, vi bygger relation och ökar på samspelet i vårt team - oavsett om det är hemma i familjen, på jobbet i arbetsteamet eller på fotbollen i klubblaget.


Ofta får jag frågor kring hur vi bygger självkänsla. Hur kommer vi ifrån att bara ge beröm? Ett enkelt tips är "var nyfiken". Nästa gång ditt barn visar sin uppsats, berättar hur hen planerat en presentation till skolan eller visar en...

Continue Reading...

"Jag vill inte!" När det plötsligt blir tvärnit.

föräldraskap Jan 07, 2022

Vad är trygghet?

Vad som gör att vi känner oss trygga skiljer sig åt. Trygghet kan beskrivas som ett samlingsbegrepp för både fysiska, psykiska och existentiella aspekter på välbefinnande.

Trygghet är en av förutsättningarna för att vi ska orka ta itu med saker. Är vi otrygga går mycket tid och kraft åt att ta hand om de känslor som följer med otrygghet: oro, rädsla, ångest och kanske till och med skräck.

Att ha kontroll över en situation är en viktig förutsättning för att kunna känna trygghet, liksom möjligheterna att kunna göra sig förstådd och förstå sin omgivning.


En viktig del för våra barn och ungdomar är att vuxna utformar – utgör ett stöd så att deras tilltro till de egna resurserna stärks. De skall hitta sin inre styrka och trygghet. I praktiken handlar det om att...

Continue Reading...

När liten inte vill börja förskoleklass...

föräldraskap Aug 26, 2021

Det är inte ovanligt och det är inte konstigt.

Även om det väcker känslor hos oss så behöver vi börja med att lägga märke till dem. Vad hände i dig som förälder?
Kanske känner du lite:
- Irritation - "åh börja nu inte krångla med detta också."
- Oro..."åh jag minns hur det var när du skulle börja förskolan, åh så jobbigt det var så många morgnar med tårar och ont i magen."
- Stress..."Jag kommer aldrig hinna i tid till jobbet om detta skall krångla."
- Ledsen..."Åh min lilla plutt, att det skall behöva vara så jobbigt för dig med allt nytt, hur skall det bli i framtiden?"
 
Alla dessa känslor är ok, känslor är alltid ok. Men vi som vuxna måste vara ansvariga för våra. Medvetna om att våra känslor påverkar vårt bemötande....
Continue Reading...

Små barn, känslor och syskon

föräldraskap Jun 01, 2021

En läsarfråga

”Idag har varit en kaotisk dag mellan mig och min 5,5 åriga dotter och jag känner att jag skulle behöva lite tips och råd i hur jag ska gå till väga i liknande situationer i framtiden.
Hon har det senaste året haft svårt att lyssna när vi ber henne sluta med något, vilket även var problemet idag. Det kan handla om allt möjligt från att sluta hoppa i soffan till att sluta göra saker mot mig och lillebror eller saker som är rent av farliga.

Jag kan be henne snällt flera gånger och förklara varför jag vill att hon ska sluta men det är som att hon inte hör mig. Jag försöker även avleda men det hjälper inte heller.

Sen med denna sömnbrist så är tyvärr inte tålamodet det bästa så slutar med att jag blir arg och det är det enda då som får henne att lyssna. Kände mig som...

Continue Reading...

Från belöning och villkorande till en stärkt relation

föräldraskap Apr 02, 2021

Barn vill samarbeta, vill vara med - vara en del av gemenskapen.

Att få hjälpa till är inte bara lärorikt, att TA ansvar och att faktiskt också FÅ TA ansvar är en viktig del av vår utveckling. Det bygger oss som individer.

Vi vuxna har ibland en uppfattning om att vi behöver införa en belöning/bestraffning för att barnen ska vilja hjälpa till, i form av veckopeng eller något annat som ska motivera till lärande. Men ofta innebär detta att vi istället sätter en naturlig och relationsskapande funktion ”ur spel”.

Vi människor växer med ansvar, när någon ser vår potential.

Vi kan inte allt från början, men lärandet är naturligt, så när vi vuxna tar oss tid och istället för att ”bara” instruera, istället frågar och utforskar tillsammans med barnen då händer det ”grejer”....

Continue Reading...

Tålamod - ge dig själv mer rymd

mindfulness Mar 26, 2021

Tålamod – mod att tåla…

”Tålamod är förmågan att uthärda svåra omständigheter. Tålamod kan innebära uthållighet inför förseningar; tolerans mot provokation utan att svara i respektlöshet / ilska; eller tålamod när du är utsatt för belastning, särskilt när du möter svårigheter på längre sikt.”

Tålamod - en av de sju mindfulnessattityderna.

Många föräldrar uttrycker uppgivenhet och frustration över att tålamodet tryter. Att de kämpar med en känsla av otillräcklighet och brist på ork. 

De senaste två decennierna har det varit en explosion av teknisk utveckling och innovation. Konstant informationsflöde, ständig tillgänglighet och eviga distraktioner. Vi har aldrig varit mindre närvarande i nuet än vad vi är idag. Vår hjärna...

Continue Reading...
1 2 3
Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)