Svårt att natta på kvällarna?

föräldraskap småbarn Nov 23, 2022

När våra barn har svårt att somna handlar det om separationsproblem.

 Några ord om nattning och vad vi kan tänka på när den upplevs som utdragen och svår.

 

Vi vet att barn inte är våra motståndare - det är ingen tävling - men när de skall sova har vi ofta vars en målbild. De vill vara uppe och vi vill gärna att de skall sova. Vi önskar egentid och att barnen skall vakna utvilade. Därför blir vi varandras motståndare.

 

Sömnproblem är separationsproblem.

 

När vi förstår det och har den insikten med oss underlättar det nattningen. Vi och våra barn måste känna trygghet för att våga släppa taget.

 

När vi landat i att svårigheter att somna handlar om separationsproblem kan vi ofta se att det går igen även i andra situationer, när vi skall lämna på skola, kalas, aktiviteter mm. Denna insikt gör det möjligt för oss att se helheten och då kan vi också stötta upp och bygga trygghet inte enbart vid nattning utan på bredden.

 

Nattningstips

PÅ DAGEN:

PÅ DAGEN:
Passa på att i god tid före nattningen prata om det och lägga grunden för framgång. Säg ungefär såhär: 


"Vet du vad jag tänkt på? Detta med att gå och lägga sig och sova – det har varit lite jobbigt. Vi pratar ofta om hur många böcker vi skall läsa, det är jobbigt att välja böcker, hur många sånger vi ska sjunga och vi vill alltid läsa fler böcker och sjunga fler sånger. 

Vet du vad? När något är klurigt och jobbigt då tränar jag! Så nu tänker jag att vi skall öva."

 

Barn gillar ofta att spela lite rollspel, det kan kännas lite tramsigt och skoj att göra detta när det är ljust ute. Sälj in träningen ordentligt, sätt på dig din pyjamas låt ditt barn sätta på sin. (Inget måste men ibland är det lyckat att gå all in :-)

 

Säg "Okej nu är det dags för sängen!"  Träna sen in rutinen ni vill ha tex:
- byta om
- läsa två böcker
- sjunga en sång
- puss och kram 
- släcka lampan.
Prata om stegen så att de blir tydliga för er båda.

 

Gör det så verkligt som du kan. Pausa och säg – ”Be mig om en sång till så att du vet vad jag kommer att svara.”
- "Mamma en sång till!"

 

- "Åh jag vet att du vill ha en sång till men jag kommer hålla mig till planen två böcker och en sång. Och så kanske du lägger till...men i morgon när vi vaknar kan vi ta en sång till direkt här i sängen innan vi stiger upp."

 

Här lägger du grunden för framgång, genom att gå igenom rutinen ett litet steg i taget.

PÅ KVÄLLEN:

1. Bekräfta och validera när ditt barn visar att hen inte vill, säg något i stil med: "Du hade velat stanna uppe längre...jag förstår, det är svårt och jobbigt att gå och lägga sig ibland. Det är jobbigt för mig också att säga godnatt, det är okej."

 

2. Använd humor och skoja Låtsas läsa fel när du läser en saga, sjung något oväntat mitt i "Björnen sover", (Typ Grisen sover...) gör något som får er att skratta och tramsa tillsammans. Då bygger du närhet och kontakt, precis det som behövs för att öka trygghet och motverka separationsoro.

 

3. Kom ihåg: Vi behöver alla känna trygghet för att kunna somna.

 

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)