"Hur kom du på att...." - så bygger vi självkänsla - hos våra barn och medarbetare

föräldraskap ledarskap Feb 14, 2022

"Hur kom du på att slutföra projektet på det sättet?" 

Hur kom du på att...

- sätta klossarna på varandra så högt?

- starta uppsatsen på det viset? 

 - ordna konferensen på detta sätt?

- slå den passningen dit i det läget?

- använda alla färgkritorna såhär?"

 

Jag pratar ofta om vikten av att vara nyfiken. När vi har nyfikenheten med oss underlättas vår vardag, vi bygger relation och ökar på samspelet i vårt team - oavsett om det är hemma i familjen, på jobbet i arbetsteamet eller på fotbollen i klubblaget.


Ofta får jag frågor kring hur vi bygger självkänsla. Hur kommer vi ifrån att bara ge beröm? Ett enkelt tips är "var nyfiken". Nästa gång ditt barn visar sin uppsats, berättar hur hen planerat en presentation till skolan eller visar en teckning. Då tänker du "VAR NYFIKEN" och börjar din reaktion/ditt svar med "Hur kom du på att..." 


Du undrar över "hur" snarare än att berömma "vad"
. Se hur de svarar. Det är magiskt. Få saker känns lika bra, som när någon i vår närhet uttrycker intresse för hur vi tänker, undrar hur vi kommit på våra idéer eller vill veta vårt nästa steg.


Föreställ dig att din chef frågar: "Wow, hur kom du på att slutföra projektet på det här sättet? Berätta mer..." eller att din vän frågar: "Hur kom du på att inreda ditt hus så här?"

När någon frågar "Hur kom du på att..." låter de oss veta att de vill lära sig mer om vilka vi är och vad som händer inom oss - de är nyfikna på oss. Vi får stå i centrum.


När vi får berätta och förklara för vår chef eller för hela arbetsgruppen hur vi valde att testa något djärvt - utanför boxen - för att komma i mål med ett svårt projekt - då växer självkänslan - känslan vi har om oss själva.


Eller när vi får förklara för vår vän hur tankarna gått kring husrenoveringen, vilka avvägningar vi gjort - att vi aldrig riktigt vågat förrän nu - och att det nu känns helt rätt. Vi får höra oss själva berätta och resonera - vår känsla om oss själva stärks.


När vi får en fråga istället för beröm, då förstår vi att inte bara resultatet är viktigt utan vår tankeprocess är intressant och värdefull. Vi förstår att det som är inom oss är värdefullt. Detta bygger anknytning, självkänsla och egenvärde. "Det som finns inom mig är intressant... för mig själv och för andra."


Så istället för att enbart berömma resultatet av ett arbete "Detta är fantastiskt!" eller "Så fint du målat" så vill du flytta fokus till hur personen gjort. 


Börja därför redan idag med att byta ut "Bra jobbat!"
till "Hur kom du på att..." 

På detta sätt bygger vi människor i vår närhet.

På detta sätt bygger vi varandra, samhörighet och team.

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)