Sluta med napp - vad kan vi tänka på?

föräldraskap småbarn Jul 16, 2022

Att sluta med den ofta högt älskade nappen.

Som förälder och vuxen i en familj är det viktigt att vi påminner oss själva om varför vi skall sluta med napp och varför vi skall göra det just nu. Var tydlig med ditt "uppdrag som förälder" och varför detta är viktigt. "Mitt jobb är att hålla dig säker och trygg - nappen är inte längre bra för dina tänder, så därför behöver du sluta använda dem."

 

1) Ett tips - Sluta inte på semesterresan eller på kortare lov

Jag skulle inte sluta med nappen på en semesterresa eller under exempelvis jullovet - utan göra det före eller efter. Det är svårt för barn att vara på nya platser, sova i en ny säng, vänja sig vid nya omgivningar. Samma sak gäller exempelvis jullovet, ofta är det lite andra rutiner, lite stressigt vissa dagar, mycket skall fixas, stora förväntningar mm många nya intryck.

Både vi och våra barn är ofta uppe längre, är tröttare och vi har helt enkelt inte de bästa förutsättningarna. Bättre då att låta semester och lov vara lugna och ge alla familjemedlemmar möjlighet att ladda batterierna. 


2) Du behöver inte ditt barns godkännande.

Vårt barn behöver inte "vara med" på att sluta för att det skall vara dags. En viktig del av ett tryggt och stabilt ledarskap är att ha optimism och tillit till att de kommer ta sig igenom något, innan de själva vet att de kan.

Det är som att piloten som vet att de kan ta sig igenom turbulens... i motsats till att undersöka varje passagerare och säga: "Tror du att det är säkert att flyga? Kommer du att hålla dig helt lugn om det blir turbulent?" Och att varje passagerare måste säga "ja" innan de fortsätter flyga... då hade de aldrig kommit iväg, eller hur?

Passagerarna behöver inte vara lugna - det är pilotens lugn som blir "smittsamt"? Det är så vi behöver tänka, det är så det behöver vara. För om ett barn märker att hens upprördhet och starka känslor smittar av sig och får oss att tveka och ändra oss - så är det mer skrämmande än de egna inledande känslorna. Då tänker barnet "Åh wow, jag tyckte att dessa känslorna vara läskiga. . men de ÄR verkligen läskiga, de skrämmer till och med min mamma/pappa!"

Kom ihåg att vi ofta behöver få en möjlighet att förbereda oss. Så börja prata om detta några dagar/veckor innan.
(Läs gärna inlägget om piloten på länken ovan).

 

3) Hjälp ditt barn hitta annan sensorisk trygghet.

Var tydlig och lugn - inlyssnande och bekräftande av deras känslor och tankar.

Ord som "Jag vet att det kommer att bli jobbigt och svårt ett tag, jag kommer att finnas här." och "Det här är sista dagen, vännen." och "Du kommer att hitta annat som hjälper dig att sova. Jag hjälper dig att lista ut de där sakerna. Du kommer klara det här."

Tillit, lugn och trygghet.

Fundera på vilka andra saker som kan ge lugnande sensoriska input. Vissa barn gillar att hörnet på lakanet "poppas upp" lite så att de kan hålla och gosa med det.

Andra barn älskar ett lurvigt gosedjur eller filt.

Några barn mår bra av en lätt massage eller att vi stryker vår tumme i mjukt över deras ögonbryn - inifrån och ut. 

Så prata om och utforska detta tillsammans.

 

4) Tänk dig in i ditt barns känsla och upplevelse 

När det är dags att sluta med napp är det som alltid viktigt att stanna upp, känna in och vara närvarande. Vad du skulle önska dig om någon tog bort något du verkligen älskade och fann tröstande? 

Du kan sen välja att berätta om "napp-fen" eller fråga om ditt barn vill  ge napparna till "nappträdet" eller liknande eller om ni behåller napparna och klipper av spetsen. Då går de inte att suga på men kan vara en trygghet att hålla i. Här kan du involvera ditt barn.

När jag frågade min yngste son hur vi skulle göra sa han att han ville lämna till "nappfen". Vi gjorde ett fint paket och la ner dem alla. MEN först tog vi ett foto på dem som han kunde ha på väggen och titta på när han sen saknade dem. 

 

Det jag önskar att du tar med dig är att tänka igenom först, varför och sen när ni skall sluta med napp. Ge er själva goda förutsättningar. Visa lugn och tillit

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)