"Mitt barn lyssnar inte på mig!"

Föreställ dig att du har haft en lång dag. Du är helt slut. Precis när du satt dig i soffan med en kopp kaffe i handen då ringer chefen.

"Du sa att du skulle skicka rapporten idag men det har du inte gjort. Gå och gör det nu!"

Du svarar: "Jag vet men jag har har fått gjort massor idag på ett annat projekt där jag låg efter, det har varit en riktigt lång dag för mig, jag behöver lite mer tid." (Du låter verkligen trött på rösten.)

Chefen svarar dig, "Jag behöver den nu! Du lyssnar aldrig på vad jag säger!"
------


Hur skulle detta landa hos dig? Jag vet att jag skulle bli irriterad, skulle inte känna mig respekterad, värdefull eller lyssnad på utan snarare osedd och ouppskattad. Och jag skulle verkligen inte vara sugen på att starta igång datorn och arbeta klart.

Föreställ dig nu om din chef istället sagt: "Hej, du jag vet att det varit en lång dag idag. Du nämnde att du skulle skicka ut rapporten, har du möjlighet att göra det nu?”

När du berättar att du precis satt dig med en kopp kaffe och att du bara behöver lite mer tid säger de: ”Jag förstår. Ta dig tid att koppla av, se bara till att skicka den före 20.00 så är det lugnt.”

Med detta svar skulle jag känna mig sedd, respekterad och mycket mer villig att följa chefens begäran.

Hur kopplar vi detta till våra barn? Jo, ett vanligt problem/klagomål från föräldrar är just: "MITT BARN LYSSAR INTE PÅ MIG!"

Men såhär är det, jag har typ aldrig träffat en förälder som säger att lyssna är ett problem när de säger till barnet att,

"Du kan spela 1h till om du vill!" eller "Ska vi gå och köpa glass!"

Så vad är det som händer egentligen? När vi säger "Mitt barn lyssnar inte", säger vi egentligen: Mitt barn samarbetar inte när jag ber dem att göra något de inte vill göra.

Så hur kan vi tänka och agera likt chefen i andra exemplet? Så att vi tar oss framåt? Dela och kommentera gärna. 

I FöräldraAkademin - mitt program för föräldrar och vuxna i en familj pratar vi just om samarbete och integritet. Hur vi kan arbeta som ett team och ta oss framåt med målet i sikte med färre konflikter och mer tålamod.

 

Detta exempel är fritt översatt från Dr Becky. 

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)