Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte.

föräldraskap ledarskap Apr 29, 2022

Jag vet vad jag vill - ändå gör jag det inte. Kan du känna igen dig i det? Då är du inte ensam. Varför tar det emot så mycket, varför drar vi oss från att göra vissa saker, skjuter det till nästa dag och hittar på ursäkter? Då är det lätt att bli besviken på sig själv, känna sig misslyckad och uppgiven. Jag vill gärna förklara varför du känner så och ge dig kraften och modet att börja göra det du vill.


Fyll i meningen "Det är svårt för mig att….."

Kanske har du svårt för att säga nej, prata inför andra, stå på dig och stå upp för dig själv, ta betalt för arbetet du gör, känna dig nöjd med det du presterar...osv. 


Det som är viktigt att förstå, är att allt det vi har svårt för idag som vuxna, kommer ur en inlärd anpassning när vi var små och växte upp. Vår inställning till oss själva har vid någon tidpunkt under vår uppväxt varit en hjälpsam anpassning för oss.


Som små barn var vi som djur - vårt primära fokus var att överleva och under våra första år i livet var vår uppgift att ta reda på och klura ut vilka delar av oss och vårt beteende som ledde till omsorg, leenden, trygghet, uppskattning, närhet - gjorde att människor ville vara med oss?


Vilka delar av oss, vad av det vi gjorde fick "kalla handen", tystades, hyschades, skreks åt eller fick menande blickar och tillsägelser?

Eftersom vi var "smarta och fokuserade" som barn insåg vi vad vi behövde göra mer av och växa inom – det som omgivningen runt oss ville ha. Medans de delar av oss som gjorde att vi "hamnade på vårt rum", fick skäll, stängdes ute, fick kritik blev skrattade åt - det lärde vi oss att till varje pris undvika - för smärtan i det var jobbig och faran uppenbar. 


Människan klarar sig inte själv i början av livet och vi har därför en oerhört stark anpassningsförmåga.
 Vi behöver göra mer av det som gynnar oss och mindre av det som andra skrattar åt eller som får oss att må dåligt. 


Fysisk överlevnad och psykisk överlevnad är samma sak när vi är små. Kroppen och hjärnan skapar genvägar "tankebanor" för att hjälpa oss i olika och nya situationer. Resultatet av detta är att vi som vuxna ibland får oönskad och mindre konstruktiv "hjälp" av kroppen och hjärnan när de drar igång en stressreaktion, känslan där vi bara vill fly och undvika osv. Genvägen till "överlevnad" triggas igång genom obehag, stress, hög puls osv, kroppen skriker: "Detta kan vara farligt - UNDVIK!"

 

Skillnaden nu när vi är vuxna är att vi kan fatta andra, nya medvetna beslut kring vad vi vill och behöver, för nu är vi inte beroende av andra för att överleva. Vi kan också tolka det som händer och vår omgivning på ett annat sätt. 


Så när känslan kommer, bekräfta den, säg till dig själv "jag känner oro jag känner rädsla". Sen säger du "jag hör dig (sätt namn på din hjälpare tex Lena) Lena, jag vet att du vill väl men gå och ta en kopp kaffe, jag är vuxen nu och har bestämt mig för att jag vill göra/testa/prova detta så behöver du "tagga ner" lite?" 😃


Det är klurigt att gå emot denna starka inre känsla. Jag skall ge dig en liknelse. Om jag nu skulle säga till dig "Nu när du är vuxen så kan bilar inte skada dig längre, testa gå rakt ut i trafiken framför bilarna, lita på mig, inget händer. De kommer bara att svischa förbi." 


Om du skulle försöka gå ut framför en bil vad händer då? Jo, kroppen skulle stoppa dig, det skulle inte gå, du skulle kanske komma till trottoarkanten, men sen skulle kroppen hindra dig. Precis så stark är kroppens och psykets kraft att den också hindrar dig från att prata inför folk, testa på en sport eller ringa det där samtalet. 


Så nästa gang du hör dig själv saga JA när du egentligen ville saga NEJ då skall du komma ihåg att vara varsam och snäll med dig själv. Då lägger du bara märke till att gamla, invanda och anpassade du vann över den "nya" du som håller på och tränar. 

Hur du svarar på dina egna försök till förändring kommer att vara avgörande.


Jag har ett återkommande uppdrag där jag föreläser på temat "Hitta din mentala kraft, träna ditt mod och stärk din självkänsla." som en del i en utbildning för entreprenörer och företagare som är i en uppstarts- och/eller tillväxtfas. Där vi pratar och jobbar med just insikt och ökad medvetenhet för att skapa förändring.


Flera av deltagarna säger efteråt, "jamen så bra, nu förstår jag varför jag nästan får panik, det har gjort mig både uppgiven och irriterad."  Med den insikten kan vi ofta börja träna och öva ett annat mindset, där vi förstår känslan men inte låter den styra oss fullt ut hela tiden och varje gång. Jag har nu förmånen att få ta del av och följa deras förändrings- och tillväxtresor - det är fint.


Om du är nyfiken på hur du kan göra, tänka och träna. Om du vill hitta din mentala kraft och träna ditt mod. Boka då ett kostnadsfritt startsamtal med mig så tar vi det därifrån. Klicka här så hittar du lediga och bokningsbara tider. 

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)