Hur väntar du?

mindfulness Dec 13, 2020

Återhämtning och ny energi

Vår fysiska och psykiska hälsa hänger ihop. Många är idag noga med att röra på sig och äta bra. Företag erbjuder friskvårdsbidrag och fruktkorgar. Det gymmas på lunchtid och fb grupper med fys-utmaningar, poppar upp som svampar ur jorden.  

”Sju av tio (71 %) svenskar tränar eller motionerar minst en gång i veckan och fler än var tredje (36 %) tränar för att få bättre mental hälsa.”

När de svarar på frågan varför de inte tränar oftare så svarar män att främsta anledningen är att de prioriterar andra fritidsaktiviteter (25%). Kvinnor svarar att barn eller familj tar upp den tiden (26 %) eller att de inte tycker om att träna (26%). (Källa)

Jag har sagt och skrivit det tidigare, men det tål att repeteras.

Explosion av teknisk utveckling

De senaste två decennierna har det varit en explosion av teknisk utveckling och innovation. Konstant informationsflöde, ständig tillgänglighet och eviga distraktioner. Vi har aldrig varit mindre närvarande i nuet än vad vi är idag. Vår uppmärksamhet är splittrad. Vår hjärna tvingas bearbeta intryck i ett rasande tempo nästan hela vår vakna tid. 

En enkel jämförelse, du vet hur seg datorn blir när du har en massa fönster uppe, samma sak händer med din hjärna när du skiftar mellan att arbeta koncentrerat på en uppgift exempelvis vid datorn och att ständigt tvingas svara på sms, mail eller svara någon kollega/familjemedlem som vill ha din uppmärksamhet. Du kör slut på ditt energiförråd.

Hjärnan anpassar sig hela tiden till efter hur den används. Skiftar du ofta mellan olika saker så får du en rastlös hjärna som är van att hela tiden byta fokus. Varje gång du flyttar fokus tar det energi från hjärnan och gör att den blir både tröttare och presterar sämre. 

Förr fanns det strukturer i samhället som hjälpte dig att sakta ner, hitta tid för återhämtning, vila och sömn. Men dessa strukturer luckras upp mer och mer. Förr stängde butikerna vid 18 på vardagar, 13 på lördagar och på söndagar var det stängt. Utvecklingen har gått rasande fort. Idag kan du handla i fysiska butiker alla veckans dagar och på nätet dygnet om.

Samma sak gäller TV-utbudet. För inte så länge sedan fanns det endast program på kvällstid. Inga ipads, bärbara datorer eller smartphones. Du var inte tillgänglig dygnet runt som du är idag. Det är därför extra viktigt att du tar dig tid till återhämtning och bygger upp din motståndskraft.

Din vardag, ditt liv skall ge dig energi, kraft och stärka din resilience

Så när tränar du din hjärna på att bara vara ?

Jag tror inte att det är viljan som saknas, inte heller insikten om att det behövs och är viktigt. Men när du redan är trött och försöker få vardagen att fungera då tar du dig sällan tid till att fundera på hur du skulle kunna addera lite träning för hjärnan eller lite hjärnvila. Återhämtning är inte bara sömn. Medveten vila hjälper dig att hålla bättre i längden både fysiskt och mentalt.

Eftersom vi idag är så vana att göra flera saker samtidigt, och vana vid att omge oss med distraktioner så tänker många att vi "vilar" när vi tar en löprunda med musik i lurarna. Eller när vi åker buss och lyssnar på podd. Eller ännu hellre, sitter på kvällen i soffan och slötittar på Netflix och scrollar på instagram.

I bästa fall är detta stunder utan uppenbar strävan för prestation, men vila för hjärnan är det inte.

Hur skulle du då kunna träna på medveten vila i din vardag?

Jo, du kan träna dig på att hålla fokus, att rikta uppmärksamheten dit där du vill ha den. När du upptäcker att den är på något annat så tar du bara vänligt tillbaka det du bestämt. Döm inte ut stunden som bra eller dålig, utan låt bara allt vara precis om det är och observera stunden. Bra tillfällen att träna medveten vila är:

En skogspromenad i tystnad – Om du känner att du behöver något att fokusera på, kan du öva på att bara använd ett sinne i taget, känn in alla dofter, sen lägg märke till färger osv..

I tider av väntan, vid kö, rött ljus,– fokusera på kroppen. Följ din andning, utan att ändra på något, följ bara andetaget hela vägen in och hela vägen ut. Känn andetaget i bröstkorgen ner i magen. Känn in vågrörelsen i kroppen. Andas så en stund.

Lek med barnen, hunden eller katten. Gör bara det, inget annat, med full uppmärksamhet.

Bara sitt en stund, rakt upp och ner, känn in fotsulorna mot golvet, känn en tå i taget mot underlaget.  Sitt så en stund.

Dessa enkla medvetna övningar kan du prova för att vila hjärnan och återhämta dig i vardagen. 

Hur gör du? Har du något eget finfint tips på vila? 

Boosta din energi - tre enkla steg!

För dig som känner dig trött och orkeslös. Till dig som sover för lite och till dig som vill ladda batterierna på ett naturligt sätt. Här får du mina tre tips för att boosta energin, inga konstigheter, du kan börja direkt.

Klicka här så skickar jag tre enkla steg till mer energi.

Close

50% Complete

Välkommen!

Fyll i dina uppgifter här så får du strax ett mail från mig där du bekräftar dem.
(Se efter i skräpposten eller om du har en uppdelad inkorg, i Kampanjer eller Socialt.)