Tidigare deltagares tankar & reflektioner.  

Charlotte  

Ensamstående två barn på 13 resp 10 år

"Jag är ensamstående med två barn, en trettonårig son med ADHD och en tioårig dotter med väldigt många och stora känslor. Familjesituationen har varit utmanande i många år nu - och blir inte lättare med åren. Jag har därför sökt stöd och hjälp på olika sätt och gått en del föräldrakurser genom åren (som till exempel Komet och kurser för föräldrar med barn som har ADHD). Det har gett mig mer kunskap, verktyg och förståelse - men det är ofta kortare insatser som inte kunnat erbjuda samma tillgång till både en grupp av andra i utmanande föräldraskap och en erfaren, engagerad och föräldraspecialiserad coach som Föräldraakademin innefattar.

Genom Föräldrakademin-kursen har jag kommit vidare i flera vardagssituationer och fått ännu fler insikter som hjälper med acceptansen och hanteringen av en utmanande familjevardag. Jag har plockat tips och kunskap inte bara från Malin, de andra deltagarna och från de gästföreläsare som medverkat (inte minst NPF-föreläsaren). Malins erfarenhet som föräldracoach och hennes, varma energigivande bemötande av var och en av oss i kursgruppen är precis vad alla kärleksfulla men trötta, ledsna eller frustrerade föräldrar behöver.

Jag tyckte mycket om perspektivet att utgå från att barn agerar utifrån sina primära behov och alltid försöker sitt bästa utifrån sin förmåga och situation. Och att få hjälp att särskilja sina egna föreställningar om hur saker måste vara från vad som är rimligt att begära från ett barn. Och inte minst verktyg för att hantera de krockar som uppstår när glappet är för stort mellan önskat läge och faktiskt situation.

FöräldraAkademin är en utvecklingsresa mot stärkta förutsättningar för en mindre utmanande vardag med de barn vi satt till världen och är ansvariga för att de utvecklas och mår bra. Jag tog kursen i den takt som fungerade för min livssituation och är glad att ha fortsatt tillgång till verktygen även efter kursen."

Marie Östberg  

Sambo, 10 årig son och två vuxna bonusbarn.

"Jag är så glad att jag hoppade på erbjudandet och så glad att jag får fortsätta vara en del av detta.
Ja, vår son är väldigt försiktig och har en låg självkänsla. Det går väldigt upp och ner med hur han verkar må och "prata med sig själv". Jag har absolut fått många tankar och idéer om hur vi ska kunna stötta honom. Och jag har också blivit varse saker som vi inte hanterat idealiskt om vi ville stödja hans självkänsla. Det känns lite tungt, men samtidigt väldigt hoppfullt att förstå att, även om han alltid kommer vara den försiktiga typen, så finns det saker som vi kan göra så att han stärks. Och det är helt ok att vara försiktig också. Det var intressant att titta på med vilka ord jag skulle beskriva mitt barn och sedan beskriva honom med andra ord.

Vilket uppvaknande också när man tittar på det där med ärvda mönster-wow, säger jag bara. Hade en hel del igenkänning där.

En insikt jag fått är att vi ofta lägger över våra tankar och värderingar på vad barnen tänker och tycker och säger. T ex om en kompis inte vill leka, och jag tror att han blir jätteledsen och känner sig bortvald, så är det inte säkert att han tar det mer än som "nähä, han ville inte leka nu", och inga mer värderingar i det.

En sådan enkel sak som att inte prata i förbifarten utan titta i ögonen eller att inte vara så reaktiv, det är så enkla men så fantastiska tips. Gästspelet av Karin gjorde det ännu mer tydligt. Hon var fantastisk också. Det som varit så skönt med er har varit att ni verkar som "vanliga" mammor som ger tips från verkligheten, ändå förstår jag förstås att ni gjort massor med arbete och förberedelse och utbildning bakom.

Jag är så himla nöjd med dig och FöräldraAkademin. Värt varenda krona och dubbelt upp. Jag har gått hos en föräldracoach många gånger, och jag kan avboka henne nu. Det mesta får sitt svar genom att lyssna på dina moduler. Att dessutom få vara med och ställa frågor i Q&A är guld värt. Du har alltid bra, tydliga och konkreta svar, och ofta med bra exempel från verkligheten.

Jag har lyssnat på allt en gång, däremot inte använt föräldradagboken, men jag ska göra om hela "kursen" och då också skriva ner noteringar i föräldradagboken, tror det kommer vara jättebra!

Efter att ha lyssnat på alla moduler och alla Q&A (vissa live och vissa i efterhand) känner jag mig faktiskt lugnare och tryggare i min föräldraroll. Jag trodde aldrig att det skulle ge mig så mycket att vara med som det gjort. Jag är så glad för min sons skull, han har fått en lugnare mamma.

Ja, det blev ju inte så mycket förbättringstips här, för jag har inga. Högsta betyg till dig som föreläsare och till hela upplägget!"

Lisa  

Två barn, dotter på 16 och son på 13 år.

"Jag är så glad att jag tog chansen att hoppa på denna kurs. Även om jag bara är igenom delar av kursmaterialet så har de första modulerna gjort att jag har lärt känna mig själv bättre och jag har en tryggare grund att stå på som förälder.

Det har varit enormt värdefullt med gruppcoachningar parallellt med att jag har gått igenom materialet. Även om jag inte hunnit igenom alla moduler så har jag fått bra stöd och många nya insikter kopplat till hur jag ska hantera och tänka kring situationer som har uppstått hemma. Som jag känner nu så kommer jag att utnyttja förmånen att följa med på gruppcoachningarna även under nästa kursomgång, dels eftersom de varit så värdefulla och dels för att jag tror att det kommer att göra att jag fortsätter jobba med resterande kursmaterial mer aktivt.

Materialet i kursportalen, både video och tillhörande arbetsböcker, är tydligt strukturerat och lätt att ta till sig. Jag har uppskattat att det i arbetsböckerna finns en sammanfattning av vad som sagts i avsnittets video så att jag har fått en repetition eller att jag har kunnat skumma igenom den texten för att få en uppfattning om vad avsnittet handlar om.

Stort tack för dessa veckor. Vi hörs igen i vår :-)"

Frida Dinani  

Man och två söner. 

"Jag är jättenöjd med utbildningen.

Den har gett mig större förståelse i varför barnen reagerar som dom gör I vissa situationer. Jag har fått konkreta verktyg som jag använder dagligen. Min upplevelse är att barnen och vi föräldrar är mycket lugnare och mera tillfreds nu är vi jobbar mera i ett team. Barnen uppskattar att dom får vara mer delaktiga i beslut i vardagen och det gör många situationer mera lätthanterliga.

Nu ser jag på varje dispyt eller konflikt som ett nytt tillfälle att utforska och försöka hitta en bra lösning för alla inblandade.

Utbildningen har gett mig mycket mera insikt i vad föräldraskapet faktiskt innebär :)

Jag tycker Malin förklarar allt väldigt enkelt och bra vilket gör det lätt att ta till sig.

Tack för dessa givande veckor!"

Jessica 

Mamma till två barn 11 och 13 år.


"Före Föräldraakademin kändes det hopplöst med situationen med våra barn 11 och 13 som bråkar, är otrevliga och inte går att samarbeta med.

Men nu har jag lärt mig så mycket. Jag har blivit nyfiken på att lära mig mer om mina barn och varför de agerar som de gör. Jag har fått verktyg som gör det lättare att hantera prövningar i vardagen. Jag har lärt mig om mig själv och hur mycket mitt mående spelar roll men också hur mycket jag fått med mig från mina föräldrar.

Det har varit värdefullt att min man också går utbildningen. Vi kommer att fortsätta prata igenom modulerna och göra klart kursen helt - förhoppningsvis i sommar.

Jag har lyssnat på flera moduler i bilen eller på promenad och sedan gjort frågorna när jag kommit hem. Det har fungerat bra för mig. Vissa moduler har jag lyssnat på flera gånger. Men det är svårt att göra modulerna i snabb takt eftersom det kräver sin tid att fundera över svaren.

Malin du är en fantastisk coach som verkligen lyssnar och leder samtalet framåt och försöker hitta vägar framåt för familjer. Det märks att du brinner för ditt jobb. Det har varit intressant att lyssna på när du coachar andra i gruppen och ofta har vi ju liknande problem och kan lära av varandra.

Stort tack för en väldigt bra kurs som jag kan rekommendera till alla!"

TILLBARA TILL PROGRAMMET

Tobias   

Deltagare 2023

Familj: Fru och tre barn 

"Att gå en kurs som denna med sin partner, om man tar sig tiden att faktiskt diskutera uppgifterna med varandra är guld värt.

Att tillsammans diskutera och bygga det föräldrateam man är baserat på uppgifterna är väldigt värdefullt. Ett exempel på det är "livshjulet" där man går igenom olika aspekter av livet.

En sak jag tar med mig är SOAS, dvs att stanna upp och reflektera innan jag agerar (lättare sagt än gjort!). En annan sak är att vara nyfiken. Att vara en detektiv och göra djupdykningar i att försöka förstå sina barn.

Det funkar superbra med videomodulerna, och sen tillhörande uppgifter. Jag hade nog dock hellre fått en "workbook" i fysiskt format, istället för dagboken. Dagboken har jag skrivit i men väldigt begränsat, och inte som det är "tänkt".

Fantastiskt mycket material och många uppgifter att göra."

Tidigare deltagare 

Måste säga att föräldraakademin är en fantastisk kurs som gett oss många nya insikter. Man har blivit medveten om sina egna mönster som man lätt faller in i, framförallt när man är trött och stressad, och hur man gör för att förhindra det. Dessutom har man fått sån fin insikt i att våra barn så gärna vill göra sitt bästa men inte alltid har förmågan att nå fram, och ibland behöver en liten extra hjälp på traven från oss föräldrar. Något jag verkligen tar med mig från kursen är förmågan att se på allt med en nyfikenhet och vilja att förstå. Som sagt, det är en fantastisk kurs och Malin är otroligt bra på att förmedla och göra så att man tar kunskapen till sig. Dom live Q&As som vi haft, där man har fått ta del av andras berättelser, har också varit väldigt givande. Där har man fått konkreta tips på hur man kan hantera olika situationer som uppstår i vardagen.

 

Innan kursen hade våran son det väldigt jobbigt och kände sig ofta ledsen. Det man ser nu är en betydligt gladare kille som har blivit tryggare i sig själv, och som har mycket lättare för att öppna upp och prata om saker med oss. Sådant som är ovärderligt i pengar.

 

Sarah Singh  

Sambo samt två barn, ett på 7- och ett på 5 år.

"Jag har inte hunnit klart, men tittat på många av modulerna plus varit med på några lives. Och rent generellt så har det varit en väldigt matnyttig utbildning som varit proffsigt upplagd helavägen, från layout, presentationer, utskick, röd tråd hela vägen, genomtänkta uppgifter etc.

Och det samma gäller dig som utbildare, du är väldigt pedagogisk och kompetent och jag kände förtroende för dig direkt (jobbar själv som utbildare så jag är väldigt kräsen kan jag säga ;).

Det som jag tyckte varit ett stort plus och som jag känner är det unika med ditt ”koncept” är att på ett genomgripande sätt väva in föräldrarnas ansvar för hur man har det med sig själv som viktig del i vad barnen kommer spegla tillbaks till en så att säga. Något som jag tror är en av de viktigaste delarna….Att inse vilken stor roll ens eget inre mående och medvetenheten om sina mönster, föreställningar, triggers etc spelar in, och ta ansvar för det. Och det är jag så glad för att du lagt så stor vikt vid i denna kurs 🙂.

Insikter du fått:
- Blivit påmind om vikten av att bekräfta och spegla barnens känslor och behov. Så det gör jag mycket oftare nu igen

- ”det är bra att barnen tränar sig på att bråka”, släpper dom på ett annat sätt nu istället för att gå in och känna att jag behöver lösa. Släpper då också lite av kraven på mig själv.

Något som varit extra värdefullt:
- insåg under föreläsningen om högkänslighet att ”men herregud, JAG är ju högkänslig!, min son vet jag är det och kan därför en del om det, men har inte sett det som jag skulle vara det…men insåg att jo det är jag, jag har bara varit otroligt bra på att hålla det borta från mig själv. Så det var en viktig, jobbig men viktig, insikt som ramlade ner.

Hur du upplever mig som utbildare och coach
- kompetent, jordnära, proffsig. Bra med mycket konkreta exempel

Vad du tar med dig från FöräldraAkademin
- jag tar med mig mycket, men rent modellmässigt så är Juul-lådan något jag kommer ha stor användning av.
- att försöka se behovet bakom har också varit en hjälpsam strategi för bryta invanda mönster.

Hur du kände före FöräldraAkademin och hur du känner nu.
- jag har ju tyvärr inte hunnit göra många av övningarna än, där jag tänker att den stora skillnaden kommer bli, men jag känner att en skillnad så här långt iaf är att pressen jag lagt på mig själv kring vad jag borde kunna, vad jag borde klara av och göra som förälder har lättat något. Att det är okej att inte veta och kunna allt, och framförallt det är okej att inte göra som jag vet att jag borde ;) det är okej att ”bakdatera”.

Vill också skicka med att det jag gärna hade velat haft lite mer fördjupning om är att prata med barn om känslor och känslohantering. Om inte annat skulle det kanske kunna vara en fristående föreläsning framöver för de som vill ;)

Ja, det var iaf lite kring mina tankar om utbildningen och lite glad är jag att jag inte är helt klar för det innebär ju att jag fortfarande har massa kul framför mig :)"

Sara Lindskog  

Sambo, två barn på 8- och 5 år.

"Jag tycker att du är fantastisk!! Du har ett härligt lugn i dina föreläsningar och du beskriver situationer så att man förstår och har väldigt bra exempel.

Jag har läst några barnpsykologi böcker och även pratat med en barnpsykolog (. . . ) så "jag vet vad man ska och inte ska göra" men det blir mer praktiskt när man lyssnar på dig och jag har fått ett annat perspektiv. Upplägget på denna föräldrautbildning är briljant för det rör alla skeden och grundar sig i hur man själv vill vara som förälder.


Den största förändringen som jag har gjort är att se situationen ur barnets perspektiv i stället för mitt eget. Det bidrar till att jag inte blir lika irriterad och frustrerad. Här är ditt exempel om när din son hade hittat en chokladpeng klockren!

Det kommer säkert fler insikter när jag i lugn och ro kan återuppta arbetet och då kan jag återkomma med mer feedback.

Men återigen tusen tack Malin, alla föräldrar borde gå Föräldrarakademin!!"

Deltagare 2022  

Familj: Man och två barn på 6 och 5 år.

"Malin har hjälpt mig att utvecklas som föräldrar. Jag upplever ett större lugn och känner mig tryggare som förälder. Jag har fått en massa nya kunskaper och insikter. På ett strukturerat och uppmuntrande vis har Malin tagit oss igenom modul för modul. Det har varit ett omfattande och gediget material som jag kommer fortsätta arbeta med när kursen är slut. Malin är en mycket professionell, kunnig och generös coach som jag varmt kan rekommendera."

Karin Noréus

Familj, man och 2 barn på 5 och 2 år.

"Innan Föräldraakademin har jag tyckt att det varit svårt att veta hur jag ska agera när barnen sätter sig på tvären eller när barnen gör något som de verkligen inte får. Jag har haft svårt att avgöra hur jag ska göra när barnen inte lyssnar. Innan Föräldraakademin när jag har blivit arg på barnen och sagt åt barnen har jag ofta fått väldigt dåligt samvete och efteråt grubblat på om jag varit för hård mot barnen och om det skadat deras självkänsla. Vissa stunder har jag haft väldigt dåligt samvete över att jag inte klarar att ha tålamodet kvar och att jag blivit arg.

Föräldraakademin har varit till stor hjälp för mig och hjälpt mig att inse att jag kan säga ifrån, jag kan ställa krav och sätta gränser så länge jag visar barnen ömsesidig respekt. Så länge jag visar att jag bryr dig om hur barnen känner. När jag testat denna metod och visar barnen att jag förstår dem även om de inte kan få som de vill har jag nu fått erfara att barnen blir betydligt mer medgörliga och lyssnar bättre. Detta har jag erfarit både som förälder och som förskollärare.

Tack vare Föräldraakademin har jag idag lättare att stanna upp och lyssna in mina kroppsliga symtom när jag känner att tålamodet håller på att försvinna och irritationen är nära, speciellt i stressade situationer på morgonen när vi ska till förskola och jobb. Jag kan nu i större mån stanna upp och andas och på så vis bli lugnare. Jag kan bättre klara av att behålla tålamod och acceptera det som händer här och nu.

Tack för att du uppmärksammade mig på att uppmuntra och berömma barnen när de vågar säga emot och stå upp för sig själva och sin åsikt, även om de vet att jag eller någon annan vuxen blir arg eller irriterad. Precis som du säger vill vi ju inte uppfostra barnen att enbart lyda och göra allt de blir tillsagda att göra, vi vill ju att de ska tänka själva, ifrågasätta och våga stå för sina tankar och åsikter. Jag har aldrig tänkt på att man faktiskt signalerar det motsatta till barnen när man säger till dem och säger åt dem att lyssna och göra som man säger. Det har varit en stor insikt för mig och jag märker på min dotter att hon växer och ser stolt ut snarare än ledsen/arg och skamsen när konflikter uppstått och hon protesterat och inte fått som hon vill, detta tack vare att jag berömt hennes förmåga att stå på sig och argumentera för sin åsikt.

Malin, jag vill avsluta med att säga att du är en fantastisk föreläsare, utbildare och coach. Du är klok, inspirerande och förstående. Du har fått mig att bli mycket tryggare i min föräldraroll. Det har varit oerhört givande att få ta del av allt ditt material och dina föreläsningar. Detta är något jag kommer ha stor glädje av hela livet dels som mamma och dels som förskollärare. Stort tack! 🙏🌸"

LÄS MER OM PROGRAMMET

Sandra Wallman

Särbo, tre barn på 18-, 15- och  5 år.

"Jag är så glad att jag tog beslutet att anmäla mig till FöräldraAkademin. Som ensamstående mamma var det mycket tacksamt att det fanns möjlighet att dela upp betalningen.

Jag har kommit halvvägs i utbildningen men märker redan att det gjort en stor förändring i vår familj. Jag har gått från sönderstressad mamma till en mer närvarande mamma som får vardagen att fungera bättre. Ljudnivåerna hemma har minskat, nattningarna på kvällarna är lugnare ( även om de fortfarande tar lång tid). Jag har fått mer tålamod och har lärt mig att se barnen mer med andra ögon.

Innan upplevde jag ett kaos där barnen aldrig lyssnade på mig. Men nu har jag insett att jag aldrig var närvarande och inte lyssnade på dem.

Det är skönt att arbeta i sin egen takt. Att kunna se livesändningarna i efterhand. Facebookgruppen har betytt mycket. Det är så skönt att dela med sig och kunna höra andra dela med sig av både problem och lösningar.

Malin du är en väldigt bra coach. Du är så pedagogisk, lugn och empatisk. Du utstrålar ett lugn som också smittar av sig på mig. Det känns så personligt i kontakten med dig.

Om jag hade fått önskat något i denna värld hade det varit att alla föräldrar i världen fick denna möjlighet till kunskap. Jag tror det skulle hjälpa många familjer att ändra sitt tankesätt och kanske hade vi fått lite mindre trasiga barn som växer upp.

Jag vill rikta ett stort tack. Din kunskap och ditt coachande har hjälp oss att förändra tankemönstret i vår familj. Vi har långt kvar men vi kommer att nå målet tillsammans."

Charlotte Alexandersson  

Familj: tre barn på 14, 11 och 7 år.

"Jag har bara gott att säga om föräldraakamdemin. Jag har lärt mig mycket under de 3 moduler jag hitintills gjort tillsammans med föreläsning/samtal om högkänslighet tillika mindfullness/samtalssätt. Att öppna upp, vara nyfiken, testa olika saker och se vad som gillas, passar för mitt/mina barn och tillika mig själv. Att verkligen lyssna, vara närvarande. Att vilja mötas. Att jag inte vet bäst. Att mina barn vet bäst om sig och sitt. Att jag vill säga JA till saker mina barn frågar mig om. Att låta barnens viljor ta plats, både när det gäller att bestämma över sin egen situation eller bara önska vad vi ska göra. Och kanske att det jag lärt är att just allt detta blivit ett nytt sätt hos mig, en ny självklarhet.

En intressant insikt jag gjort är att jag ser så annorlunda på mig själv, när jag iakttar och lyssnar på barnen med inställningen att de vet bäst om sig och sitt och att låta dem ta det hela vägen. Vara kung/drottning över sin egen situation. I allt det blir jag MER JAG. Det är som om jag tittar och lyssnar till mig själv med samma inställning; att jag vet bäst om mig och mitt och att jag är kung/drottning över min situation. Självrespekten och självkännedomen har växt. Det smittar verkligen åt båda håll, som Karin pratade en hel del om.

För barnen handlar det om att jag som vuxen inte ska bestämma bara för att jag kan, för att jag är just mamma, eller vuxen… jag ska ha andra incitament. För mig själv handlar det mkt om att jag äger min egen glädje, i varje situation.


Upplägget på kursen har varit helt fantastiskt tycker jag. Det har passat mig perfekt.
- Att läsa i sin egen takt
- Att allt finns kvar
- Att man kan/får hoppa på igen
- Att vi åstadkom närhet och grupptillhörighet, viljan att dela, se varandra, hjälpa genom att delta online. Jag trodde inte det var möjligt. Nu var det kanske dryga 10 som var med i bild, live varje gång. Det hade kanske inte blivit samma om vi var 50, vilket vi väl egentligen var i gruppen.
- Guld värt att inte behöva ta sig någonstans utan man kan ha det bekvämt hemma under föreläsningen och våra träffar. Mindre stress, mer här och nu.
- Allt material passade mig perfekt. Strukturen, upplägget, PDf:erna med text och övningar, föräldradagboken, att ”agendan” fanns och man kunde bocka av, se nuet i kursen men också dess helhet. Så proffsigt. -Love it!
- Jag hade gärna önskat en varannan-vecka-moduls-takt. Men jag ser baksidan av en lång kurs, som många kanske skulle avstå från att hoppa på. 

Malin, du som coach genom detta har varit SÅ bra. Du har peppat på fb, du har bjudit på dig själv och de dina, du har sett alla deltagare, du har fångat alla frågor, du är levande i inspelningarna du gjort, där dina exempel är fulla med liv, från din röst, din mimik, dina gester. Samma fina har det varit under Q&A när vi pratar. Du tänker kvickt, humorn finns väldigt nära, du har gett så många goda råd. Testa detta…, vi gjorde såhär…, -Du är så bra, tycker jag!"

Martina  

Tidigare deltagare i FöräldraAkademin svarar på frågor:

Insikter du fått
- De flesta föräldrar står inför liknande utmaningar. Synd att många till vardags inte är mer generösa med att dela med sig av sina utmaningar.

Något som varit extra värdefullt för dig?

- Att granska mina ärvda mönster och vad jag har för regler av princip. Väldigt spännande och tankeväckande.

- Soas använder jag mig av ofta. Bra. Men framförallt allt att tänka - spelar detta någon roll egentligen.

- Att gå igenom detta som ett par har varit värdefullt och givande även för parrelationen. En oväntad och härlig bonus!

Hur du upplever mig som utbildare och coach?

Lugn och samtidigt aktiv. Inlyssnande. Men ibland lite frustrerande att du ger motfrågor när någon ställer en fråga. Självklart förstår jag syftet och att coaching fungerar så men ibland vill man bara ha ett svar ;-))

Vad du tar med dig från FöräldraAkademin?

Jag är jättenöjd med utbildningen. Det var ett mycket bra upplägg. Mina förväntningar var höga och de har överträffats. 

Vad var bäst (så här långt)?

Även om jag inte kunnat vara med live så många gånger tycker jag de har varit jättebra. De ger sådan dynamik och väldigt härligt att många varit generösa. Det känns mer ”på riktigt” när det finns live tillfällen upp till modulerna. 

Kanske vill du berätta hur du valt att lägga upp din egen "träning"?

Jag har tagit mig tid varje vecka. För mig har det varit viktigt att ligga i fas med ”tempot” i kursen. Jag jobbar bäst under ”press”. Nu har jag gått igenom allt en gång. Jag kommer säkert lyssna på allt igen. Beroende på var i livet och i vilken fas vi befinner oss. Känns jättebra att ha övningarna. 

Hur du kände före FöräldraAkademin och hur du känner nu.

Före FöräldraAkademin var jag tröttare och agerade mer i affekt. 

Jag känner mig lugnare nu. Min inre verktygslåda har fler verktyg. Nu måste jag ”slipa vertygen” för att hålla dem vassa och lära mig hantera dem. 

Vilken förändring har skett?

Jag är lugnare hemma och har mer energi kvar. Tar mig mer tid att samtala mer med barnen. Jag lyssnar mer." 

JAG VILL LÄSA MER OM PROGRAMMET

Marika Lundriksson  

Man och ett barn på 6 år.

"Under FöräldraAkademin har jag fått många aha-moments med nya tankar och insikter. Jag gillar att allting hänger ihop och att det hela tiden finns en möjlighet att bolla tankar i live Q&A.

Det är ett program som handlar om personlig utveckling inriktat mot området Föräldrarskap. Men även om det är riktat mot det området så är det många olika bitar som är applicerbart på hela livet.

Jag rekommenderar att ta modulerna i den ordningen de kommer för det finns en tydlig tanke med ordningen vilket märks när man kommit en bit.

Förändringen som skett i mitt liv är att jag kan reflektera över många vardagssituationer/utmaningar i föräldraskapet på ett helt nytt sätt.

Jag känner mig tryggare i rollen som förälder och jag har blivit medveten om mina egna värderingar och ärvda mönster. Även om det kan vara utmanande att ifrågasätta sina nuvarande tillvägagångssätt och mönster så är det väldigt nyttigt och lärorikt.

Ett stort plus är att allt material får behållas så det går att gå tillbaka till olika moduler när man vill.

Kursen rekommenderas varmt till alla som vill lära sig mer om sig själv, sitt föräldraskap, kommunikation, barns utveckling och mycket mer."

Maria Andersdotter

Familj: Son på 2,5 år

"Har inte helt uppfyllt mitt mål med mer glädje och energi, men det beror på att jag inte orkat göra alla moduler helhjärtat. Några har jag bara lyssnat på när jag varit ute och kört bil, och inte gjort uppgifterna. 

Men jag är mer närvarande i det jag gör när jag umgås sonen, och jag tycker att det är roligt att vara med honom igen. Så stort tack för det! 
Q&A har varit lite extra värdefullt, både att få möjligheten att prata om hur man har det just då, få höra om hur andra har det, och vilka problem de brottas med, och framför allt få coaching.

Det känns också väldigt bra och tryggt att ha kvar allt material och lektioner för att kunna repetera om några år när familjelivet ser annorlunda ut för att sonen då blivit äldre och det är andra utmaningar än just nu. Samt att man så generöst kan fortsätta vara med på Q&A! 

Jag upplever dig som en väldigt inkännande och omtänksam coach och utbildare, och jag tycker att jag har fått bra konkreta tips till de svårigheter jag har tagit upp."

Anna  

Familj: Dotter 6,5 år.

"Tack för de insikter jag gjort genom den här kursen. Har fått ett antal aha-upplevelser. 

Förra veckan fick jag en kommentar av en väninna som själv är MBSR-instruktör. ”Jag tror att den där kursen har varit bra för dig. Du hanterar Elnas utbrott annorlunda, bekräftar hennes känslor och låter henne vara i dem utan att direkt försöka fixa och göra henne nöjd, för att hon ska slippa de jobbiga känslorna.” 

Jag tycker du själv är ett så fint exempel på ett coachande förhållningssätt. Tillåtande och nyfiken och icke-dömande. När jag tidigare läst böcker om föräldraskap och barnuppfostran har jag alltid fått ett sting av dåligt samvete, att jag borde vetat bättre, borde gjort annorlunda. Men under den här kursen har ditt ickedömande sätt och att jag känt din medkänsla gjort att jag känner mig inspirerad och jag känner glädje i att försöka förändra.

Känns som att coachande föräldraskap är en aldrig avstannande process. Jag ska verkligen försöka återkomma till materialet. Jag upplever att jag mår bra när jag läst/lyssnat.

För mig har det också varit väldigt bra att jag kunnat göra modulerna i egen takt. Och generöst av dig att man fick ta del av Q&A i nästa kursomgång. Som du nämner några gånger är det ett mastigt material. Jag skulle vilja föreslå en pausvecka även mellan v 4 och 5. 

En liten praktisk detalj: Det var svårt att hålla reda på alla papper i workbooken som jag skrivit ut då de inte är numrerade. Så jag föreslår att du numrerar sidorna. 

Återigen, tack!"

Annica Johansson  

Sambo samt två barn, ett på 10- och ett på 5 år.

"Jag kan oftast hejda mig i stället för att bli tok arg och händer det så reparerar jag. Kanske det viktigaste jag tagit med mig från kursen - att reparera.

Och så nyttigt med q&a och ta del av andras problem och vad de tycker är ett problem. Jag tycker du är proffsig lugn och förtroendeingivande. Hade sett några likande gratis föreläsningar innan men ingen som jag fastnade för. Tror det beror på att du inte använder för mycket ”overheader”, statistik osv och pratar på ett sätt som man vill lyssna vidare på och lagom långa live sändningar."

Anne Grönlund 

Man och ett barn på 5 år.

"FöräldraAkademin har varit väldigt givande för mig. Bra föreläsningar har varvats med "levande" exempel och handfasta tips.

Kursen har fått mig att stanna upp och försöka vara ännu mer närvarande i mina utmanade situationer och försöka tänka efter före.

Malin har varit en väldigt engagerad ledare som gärna delar med sig av sin erfarenhet. Malin är dessutom härlig att lyssna på och fångar lätt min nyfikenhet.

De live Q&As som hölls har varit supergivande och har gjort att man inte känner sig så ensam i sina utmaningar. Toppen att de är inspelade också så man kan gå tillbaka igen och igen.

Kursen levde klart upp till mina förväntningar och överträffade dem också. Min enda missräkning är att kvällstiden inte räcker så långt som jag hade hoppats så jag ligger efter en hel del.

Jag tycker att jag känner mig mer harmonisk i situationer som tidigare stressade mig snabbt. Där är mycket kvar att träna på men jag känner en förbättring."

Susanna

-Deltagare 2023  

Familj: Man och tre barn 

"Jag har blivit mycket mer medveten om både mitt eget och barnens beteenden. Jag tycker att SOAS känns som ett mycket bra och vettigt "verktyg/metod" att använda. Det hjälper i stressade situationer!

Jag tar också med mig en massa andra tips som jag fått under kursen som tex ökad förståelse för invanda mönster.

Jag tycker att du, Malin, är en väldigt pedagogisk coach. Presentationerna är lätta att följa och jag tycker att det varit jättebra att kunna gå tillbaka och lyssna om vissa lektioner!"

Caroline Holmgren  

Sambo, två barn på 6,5- och  4,5 år.

"Jag gillade din kurs för för att den var enkel och inte skuldbeläggande, mycket samtal om hur, vad och varför men oxå ”men även om”.

Jag har svårt med min egna kontroll och blir lätt reaktiv och kan låta arg och hård för egentligen ingenting. Att titta på triggats och ärvda mönster har varit nyttigt.

Med övningarna och föräldradagboken har jag fått lite bättre insikt och redskap om hur och varför och när jag ryter till för mycket.

Jag har en bit kvar men vissa dagar får jag till en heltigenom behaglig samvaro med tjejerna. Men att andas och ta ett steg tillbaka är svårt när jag ofta inte hinner tänka ens… innan min reaktion är ute ur munnen på mig och det kokar i mig, men med övning kommer förhoppningsvis större tilltro till både mig själv och mina kapabla barn så vi kan ta steget mot en mor och dotter relation jag själv önskar jag haft."

Sofia Lindqvist  

Sambo samt två barn, ett på 3,5 år- och ett på 10 månader.

"Jag har inte slutfört alla uppgifter ännu men ser fram emot att ta mig tid till detta under julen.

För mig har dina Q&A varit supervärdefulla med massor av bra tips på hur man kan göra för att bemöta sina barn på deras nivå.

Din kurs har fått mig att reflektera mer över olika situationer och varför de sker.
Allt som oftast handlar det om för lite sömn och ”för kort om tid”.

Jag har även börjat uppmärksamma när jag lyckas/när vi har riktigt mysiga stunder tillsammans.

Jag gillar verkligen hur du pratar om att man ska berätta för barnen att man tycker att man har mysigt tillsammans. Jag märker att Axel tycker om när jag säger det. Då blir han extra kramig och håller med.

Du har fantastiskt bra energi och är tydlig och pedagogisk.

Kommer definitivt rekommendera dina kurser till vänner!"

Lina   

Deltagare 2023

Familj: Man och tre barn på 15, 11 och 7 år

”När vi funderade på att gå med i programmet tänkte jag som så att om det hjälper mig med något enda nytt tankesätt eller förhållningssätt som kan hjälpa mig i föräldraskapet, så är det värt pengarna. Och det har det verkligen gjort.

Malin har väglett till små förändringar, som till exempel att ha en detektivs blick för att anstränga mig mer för att förstå mitt barns beteende och se behoven bakom, istället för att reagera på beteendet som sådant.

Malin är så förtroendeingivande och lugn och tar sig an alla frågeställningar med stor ödmjukhet och allvar. Att kursen finns tillgänglig efter programslut är bra för oss som inte lyckades hålla det tänkta tempot.

Jag rekommenderar varmt Föräldraakademin till alla som vill fundera på djupet kring sitt föräldraskap och den förälder du vill vara. "

Thessie Sjöberg  

Sambo, tre barn, ett på 2,5 år och två bonusbarn på 9- och 11 år. 

"Tack för en fin utbildning och tid med dig =) Och tack för det personliga mailet, det uppskattas <3

Jag kommer iofs att fortsätta med workbooken och medverka i kommande Q&A's, så vi ses ju snart igen =)

Men jag måste få säga att utbildningen har varit mycket intressant, givande och insiktsfull. Jag känner att min medvetenhet har ökat och även min närvaro med barnen.

Jag fastnade ju för dig och din kunskap om föräldraskapet och barns behov på Instagram först och när jag medverkade i ditt gratiswebinar, så kände jag bara att det här måste jag ta del av! Du gav oss en helt ny syn på hur spännande och utvecklande föräldraskapet kan vara om man bara ändrar på invanda tankesätt och mönster som inte fungerar. Små tweaks som kan göra en stor skillnad!

Jag är glad för att jag hittade till dig! Och nej, allt är inte frid och fröjd här hemma. Men jag kan märka en skillnad i barnens mottagande och reaktion på det jag säger, till det bättre. Jag har definitivt haft nytta av SOAS och försöker att inte reagera i stundens hetta - det besparar mig mycket energi och samma med barnens. Jag ska utforska alla metoder och verktyg som du har gett oss och jag VET att det kommer att bidra till en stor skillnad och ge oss mer harmoni och en bättre känsla i hemmet, som familj.

Det är kul att involvera barnen i vissa beslut och att låta de få ta större personligt ansvar. Därigenom minimerar vi bråk som kanske skulle ha uppkommit till följd av att barnen inte hade fått känna att de medverkat eller fått sin röst hörd.

Jag har medvetet försökt att släppa på kontrollen, vilket har känts som en lättnad.

Som du säger så behöver de få en känsla av att de kan ta egna beslut och eget ansvar i deras liv. De behöver det för att utvecklas och bli till sitt sanna, mest genuina jag.

Så tack för att du har fått mig att inse det.

Tusen TACK för allt, fina människa & själ.

Du är en ljusbärare som medverkar till att göra gott i andras familjer och liv.

Tänk vilken kedjereaktion det här kommer att bli, från den ena generationen till den andra.

Så betydelsefullt. <3"

Deltagare 2022   

Familj: Sambo och två barn på 6 resp 3,5 år.

”Det som har varit värdefullt för mig har varit allting som jag har fått lära mig genom kursen. Hur allting hänger ihop med uppväxt, sitt sätt att bete sig som människa och hur man då utstrålar för energi till sina barn.

Jag tycker att du Malin är en väldigt bra coach. Du lyssnar, du är aktiv, du peppar, du har ett lugn som känns tryggt, du är tydlig, jag tycker att helheten har varit väldigt bra och motiverande."

TILLBAKA TILL FÖRÄLDRAAKADEMIN